ABD понижи прогнозата за Азия, част 1

Ясуюки Савада, гл. икономист, ADB

14:34 | 15 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията от Covid-19 се оказа по-сериозна, отколкото предвидихме през април и март. Затова понижихме прогнозата си за целия Азиатско-Тихоокеански регион.

И сега очакваме свиване с 0,7% тази година. Това ще бъде първото свиване на икономиката в Азия от 60г.

Но въпреки това очакваме овладяване на рисковете за здравето тази година. След това очакваме силен ръст до 6,8% догодина. Това изглежда много голяма цифра, но тя се дължи на ниската база от тази година.

Ако вземем траекторията на БВП преди и след Covid-19, не виждаме V-образно възстановяване до предпандемични нива, а по-скоро възстановяване във формата на буквата L или във формата на знака на Nike.

Има различни етапи в икономиките и страните в региона. Някои страни все още страдат от ръста на случаите като ЮИ Азия и Индия.

Но Китай, най-голямата икономика в региона, преди страдаше от голям спад през първото тримесечие, а сега има под 100 нови случая дневно и това позволява на икономиката да отвори отново. След 6,8% свиване през първото тримесечие, сега Китай расте с 3,2% през второто тримесечие.

Мисля, че има различия в икономиките и страните и някои до известна степен овладяват кризата, за да позволят отваряне отново. Сега виждаме известно възстановяване, особено в страните от Източна Азия.

Тези фактори са основанието за прогнозата ни за силно възстановяване догодина.