Австрия иска европейско решение за туризма

Гернот Блюмел, министър на финансите на Австрия

11:37 | 14 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента вирусът се разпространява твърде много и ситуацията може да се подобри в края на пролетта. Очакваме спад на БВП на Австрия с около 6,8% за цялата 2020г и ако има перспектива за ваксина догодина – надявам се да има рязък ръст на БВП.

Без коронавируса австрийският публичен дълг би намалял до около 69% от БВП тази година от 85% през 2015г. Ние положихме доста усилия за намаляване на съотношението дълг-БВП.

Но сега ще се увеличи до около 80-90% в следващите 2г.

В дългосрочен план обаче сме убедени, че бихме могли отново да намалим съотношението дълг към БВП.

Въведохме много субсидии за австрийския бизнес и едновременно с това ще похарчим 50 млрд евро или около 13,5% от БВП, което е един от най-големите пакети помощ в ЕС.

Сега трябва да се уверим, че тези пари ще стигнат до компаниите.

Засега има някои противоречия с ЕК, защото те не са съгласни с това, което се опитваме да направим, за да помогнем на фирмите. Те казват, че това не е в рамката на конкурентноспособността.

Но според мен имаме криза. Австрийските данъкоплатци харчат много пари, защото показваме солидарност в Италия, Испания и Франция. И обратно – бихме искали да подкрепим собствения си бизнес със собствените пари на нашите данъкоплатци.

Туристическият сектор в Австрия е доста силно засегнат. Туризмът има голям дял в икономиката на страната. Той се управлява главно от малки и средни компании, от семейни фирми.

Засега няма фалити, защото дадохме възможност да бъдат отложени плащанията на данъците.

Но ще видим какво ще стане догодина.

Затова е още по-необходимо да субсидираме тези компании. Защото тези фирми, които нямаха проблеми преди коронавируса трябва да бъдат спасени за след кризата.