В Morgan Stanley са оптимисти за възстановяването

Майк Уилсън, главен капиталов стратег за САЩ в Morgan Stanley

15:57 | 10 септември 2020
Обновен: 15:58 | 10 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Да, по отношение на фундаментите, ние сме големи оптимисти за V-образното възстановяване, но дори и ние сме изненадани от постоянните, експлозивни икономически изненади и ревизираните приходи, които виждаме и са в основата на нашата  теза, че това е типично възстановяване при рецесия.

Просто то се случва със скоростта на светлината и е много по-рязко, отколкото след  голямата финансова криза.

Така че много ни харесва това, което виждаме.

По отношение на фундаментите, изпитахме известна загриженост преди около месец, защото ни се стори, че яденето беше пресолено. Явно не е бил момент за тревоги, защото август се оказа още по-добър.

 Но вече знаем защо сме сгрешили – имаше значителна спекулативна активност на пазара на опции, която вече отмира. Това също ни харесва. Наистина смятаме, че отмирането на такова спекулативно поведение е необходимо и отговаря на позицията ни, че така и трябва да бъде и едва тогава пазарът може да се разшири.

В краткосрочен план, налице е рискът от нещо като фискална пропаст, а преговорите се бавят. Това е много важно, защото ако не се гласуват втората част от подкрепящите пакети, тогава ще имаме сериозен проблем.

Смятаме, че няма да се стигне до там, но пазарите трябва да го осмислят. Разбира се, налице е несигурността от изборите, цялата кампания по отваряне на икономиката, връщането на децата в училища, а и никой не знае дали няма да се наложи нова карантина.

Има я и политическата гледна точка към всичко това. Това са рисковете в краткосрочен план, но смятаме че това е „стената на тревогата“ и трябва да преминем през нея. А през следващата година, бичият пазар ще има сериозно завръщане.