Рос: Скоро ще работим с Китай по полупроводниците

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ

10:33 | 29 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на Китай беше постигнато много. Приложени бяха редица принудителни мерки. Знаете за действията предприети по отношение на Huawei, знаете за действията предприети по отношение на ZTE, двете основни телекомуникационни компании.

От скоро работим по частта, свързана с полупроводниците.

Защото макар Китай да разполага с технологията, ние все още имаме най-добрия софтуерен дизайн и най-доброто производствено оборудване за полупроводници. Опитваме се да им попречим да се възползват по нечестен начин от нашата технология.

Технологията е наистина важна, защото протекционизмът спрямо стоманата и алуминия е добър за днешния свят, но технологията е утрешния свят.

Така че това е много важно. Наскоро добавихме 500 компании в списъка на лицата подлежащи на специално лицензиране от 2017.

Много голяма част от тях са китайски компании, защото изглежда точно те са тези, които най-често нарушават санкциите, нарушават човешките права, а отскоро и създават проблеми в Хонконг. Това беше много силна серия.

А освен това имаме и митата. Раздел 301 беше наложен на Китай от кабинета на търговския представител на САЩ. О

бщият ефект от всичко това е невероятно по-голям отколкото дългосрочния общ ефект от всичко, което е било правено преди Тръмп.