Уилбър Рос за търговските успехи на САЩ, част 1

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ

10:30 | 29 август 2020
Обновен: 10:34 | 29 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има няколко много важни постижения за 4г.

Най-важното от тях е превръщането на едно много лошо споразумение наречено НАФТА в много добро споразумение наречено Споразумение САЩ-Мексико-Канада. За повечето щати, Мексико и Канада са две от трите най-важни държави за износа.

Така че това беше много, много важно. Направеното беше много важно за коригирането на една сериозна грешка в НАФТА. Смяташе се, че в НАФТА са залегнали добри правила за произхода на стоките.

Целта им беше да се ограничи количеството материали, които биха могли да се внасят от страни извън НАФТА и да се считат част от споразумението. Правилото беше лошо формулирано.

По начина, по който беше написано, то изброяваше конкретни автомобилни части, които се управляват от правилото, а много от тях вече дори не се употребяват в колите.

В списъка липсваха много модерни части, като електроника. Това беше вторият проблем със списъка. Правилото гласеше, че всяка част, която не е включена в списъка, автоматично ще се счита за произведена в НАФТА без значение къде реално е била произведена.

Това си беше открита покана за страните от югоизточна Азия да наводнят пазара с части. И те направиха точно това. Сега, това е коригирано чрез много по-добрите правила в Споразумението САЩ-Мексико-Канада.