Уилбър Рос обвини HSBC в подкрепа за Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg

12:45 | 27 август 2020
Обновен: 12:47 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Знаем, че преди няколко месеца, когато беше подписан законът за националната сигурност банката беше разкритикувана и в страната и в чужбина, че поне в началото не подкрепи спорния закон. След това тя подписа общо изявление с други банки, включително Стандарт Чартърд. Питър Уон, директорът на азиатското звено на HSBC подписа документ в подрепа на закона за национална сигурност. Сега американският държавен секретар Майк Помпео нападна Питър Уон заради действията му.

Той цитира новината, според която HSBC е попречила на директори в Next Media на Джими Лай да използват кредитните си карти и банкови сметкки, след като Джими Лай беше арестуван за нарушаване на закона за националната сигурност. Помпео добави, че банката продължава да обслужва лица, подложени на санкции от Съединените щати.

Ето и какво точно каза Помпео:

"HSBC поддържа сметки на лица, които са санкционирани за това, че погазват правата на жителите на Хонконг и замразяват сметките на тези, които се борят за свободата. От банката отказаха да коментират ситуацията".