Китай изстреля балистични ракети в Южнокитайско море

Стивън Енгъл, Bloomberg

12:43 | 27 август 2020
Обновен: 12:46 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американските санкции и китайските учения - трудно е да се каже дали това е политически театър от страна на Белия дом и дали реакцията на Китай не е насочена към китайската публика или това е ново разпалване на напрежението между двете държави.

Но всеки път, когато се провеждат такива военни учения е възможно да бъдат допуснати грешки, които да прераснат в смъртоносен инцидент. Нека видим фактите.

Според американските военни, китайците са изстреляли 4 балистични ракети със среден обсег в Южнокитайско море. Те са част от по-мащабно учение.

Ракетите са паднали между Параселските острови и остров Хайнан. Виетнамците също се оплакаха и поискаха от Китай да спре провокациите.

САЩ обявиха търговски визови ограничения за 24 китайски компании, които според американците са отговорни за настъпването в Южнокитайско море.

Преди секунди на екрана видяхме и изказването на търговския министър Уилбър Рос. Списъкът с компании, срещу които има санкции включват отдели на държавната China Communications Construction Company.

CCCC е един от големите държавни изпълнители на проекти от инициативата Един пояс, един път.

Друга компания засегната от ограниченията произвежда GPS-системи и други видове оборудване за цифрови комуникации.

Според американците тези компании помагат за изграждане на китайските бази в Южнокитайско море.

Уилбър Рос казва, че САЩ, съседните на Китай страни и международната общност отхвърлят претенциите на Китайската комунистическа партия към Южнокитайско море и осъждат създаването на изкуствени острови за китайските военни.

24-те компании от списъка със санкции са изиграли значителна роля в провокатиивното изграждане на изкуствени острови и трябва да бъдат подведени под отговорност.