Перспективите за заетостта в енергетиката на САЩ

Дан Брует, министър на енергетиката на САЩ

13:59 | 26 август 2020
Обновен: 14:00 | 26 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Като анализираме технологиите, които ни поставиха на върха в света по производство на енергия, включително хидравличен фракинг, американската търговска камара ми каза, че ако искаме да се откажем от нея, ще изгубим около 19 млн работни места за няколко години.

И не става дума за преквалифицирането на тези хора и пренасочването им към ВЕИ. Сигурно може да се направи и хората ще са принудени да го направят, ако се откажем от фракинга.

Но предизвикателството е в това, че според синдикатите заплатите в петролния и газовия сектор са двойно по-големи, отколкото във ВЕИ.

Едно е да се предлага да се преквалифицират хората и да им се намери нова работа. Друго е да им се намалят заплатите с 50%, както ни казват тези синдикати.

Харчим около 16 млрд долара на година за основни научни изследвания. Основни изследвания, които водят до тези технологии.

Много се вълнувам от това, което предстои за новите ядрени реактори.

Ние сме на прага не само на малките реактори, на високо ефективните енергийни източници за Америка, които ще бъдат свързани с микромрежи в някои случаи.

Вълнувам се и как можем евентуално да минем отвъд ядрената енергия, ядрения разпад, но и към енергията на ядрения синтез.

Светът, който предстои е много вълнуващ.

Преодоляхме някои проблеми в управлението на програмите на голямото съоръжение във Франция, ITER. Но имаме и частни компании тук, в САЩ, които постигат невероятен напредък. General Atomic и някои други в Калифорния. Справят се чудесно.