Какво знаем за мутациите на Covid

Джошуа Шарфстийн, Johns Hopkins

15:31 | 20 август 2020
Обновен: 18:23 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Знаем, че всички вируси мутират, както и че този се променя относително бавно в сравнение с други вируси, като ХИВ. Един от интересните факти е, че един от неговите щамове, който стана доста популярен в САЩ и в Европа и някои вирусолози смятат, че тъй като той е по-заразен, успява да изпревари останалите щамове на вируса.

Щамът от ЮИ Азия

Този конкретен вариант има лека разлика в белтъците във външната обвивка на вируса, който му позволява да се захване за рецепторите малко по-ефективно и по този начин да увеличи шанса му да предизвика инфекция.

Все още не знаем със сигурност дали това е така. Мисля, че е бил засечен в Малайзия.

И доколкото знам нищо не показва, че той е по-смъртоносен. А просто това е вирус, който също циркулира и той по никакъв начин не променя мерките, които хората трябва да предприемат, за да се предпазят от него.

Руската ваксина

Руснаците искат това да изглежда като научно постижение, но то не е такова. Те просто констатираха, че ваксината им е добра, но все още няма доказателства за това.

Ще трябва да изчакаме резултатите от окончателните изпитания от трета фаза, защото първо трябва да проверите безопасността и ефикасността на една ваксина, преди да я приложите на много хора.

Те не знаят нито дали има странични ефекти, нито дали изобщо предпазва.

Просто не са направили достатъчно проучвания. Но пък такива проучвания се провеждат за няколко ваксини и мисля, че ще получим надеждни резултати за ефикасността на ваксината и колко безопасна е тя. И да се надяваме, че поне една от тях значително ще намали вероятността някой да се разболее от новия коронавирус.