Предизвикателствата за Фриланд, част 1

Джо Оливър, бивш министър на финансите на Канада

15:23 | 20 август 2020
Обновен: 15:44 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От критично значение бе премиерът незабавно да назначи нов министър на финансите. Марк Карни, бившият гуверньор на Bank of Canada и бивш гуверньор на BoE бе сочен за фаворит за този пост. Той явно съветва премиера по икономическите въпроси – нещо, което май вече бившият финансов министър не е знаел.

Така че трябваше бързо да намерят някой, който е най-старши в кабинета след премиера и това е вицепремиерът. Така бе избрана Кристия Фриланд поема този изключително предизвикателен пост.

Без да е работила във финансите и икономиката, тя има вече 5-годишен опит в правителството.

Очакванията

Най-напред ще иска да създаде увереност, че е компетентна, че държи ситуацията в ръце, че има ясна визия и че е в синхрон с правителството.

Това е абсолютно задължително и не би трябвало да е възможно да стане. Но тя трябва да е стабилна в следващите няколко дни.

Това, което ще интересува хората най-много, освен самата тя като личност, е какво смята да прави правителството. Това евентуално би било голям разрив между очакванията на някои и може би това, което бившият финансов министър Бил Морно бе тръгнал да прави. Сега имаме дълг от 343 млрд долара, който се очаква да доближи 2 трлн долара.

Би трябвало да имаме доста подобрение в ситуацията в бъдеще в изключително предизвикателна и трудна икономическа среда.

Дали ще извървим този път с малко затягане на коланите, каквото не е имало преди? Или пък ще направи голям рестарт и ще се даде възможност на мнозина в ляво да видят зараждането на криза. Нещата са наистина зле, така че защо да не ги влошим още повече.. Не, не точно така.

Но защо да не се възползваме от коронакризата, за да направим някакви основни промени в правителството. Колко да са големи? Колко да е подкрепата? И практически колко в ляво може да иска да отиде правителството?

Чухме, че май има  конфликт по въпросите за политиките. За него се заговори наскоро. Конфликт между премиера и бившия финансов министър Бил Морно.

Първата реакция на тези спекулации е скептицизъм, защото от 5г имахме правителство, което не се грижеше особено за фискалната предпазливост и натрупа допълнителен дълг от 100 млрд долара.

От известно време аз и други хора говорим, че в период на ръст не се трупа дълг. Трябва да използвате ресурсите и да се фокусиране върху икономическия ръст, така че когато стане неизбежното, да сте в по-добра форма да го посрещнете.

Никой не очакваше Covid-19, но всеки знаеше, че ще има спад.

И в този случай той дойде с голяма сила.

А се оказа, че сме копали по-голяма фискална дупка.

Бил Морно май не е бил голям привърженик на ограниченията тогава.

Не знаем. Това е една от историите, които се появиха като стана ясно, че напуска в момент на голямо икономическо предизвикателство.

Силно необичайно и не особено достоверно.