Какво е да преболедуваш Covid-19 без вода и електричество?

Морна Джо, от племето Навахо, преболедувала COVID-19

19:31 | 3 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Племето Навахо обитава най-обширните резервати сред коренните жители на Америка, обхващащи около 70 000 кв.км. на територията на щатите Аризона, Юта и Ню Мексико.

 Морна Джо, от племето Навахо, преболедувала Cоvid-19, каза че цял живот не е имала течаща вода и електричество. Тя разказва през какво е преминала, след като научава че е позитивна за коронавирус:

"Живея в ранчото „Голдспринг" от около 28 години. Намираме се на около 58 километра от гр. Туба, на около 17 километра от главната магистрала, на 61 километра от болницата. Като се събудих в онази сутрин, ме болеше цялата глава и цялото тяло и не можех да стана. На другия ден отидох до болницата. Направиха ми тестове и после докторът ме повика и ми каза, че имам положителен резултат за коронавируса.

Това беше най-страшният момент за мен, защото не знаех дали ще оживея. Изгубих няколко члена на семейството си, които отидоха в болницата и вече не се върнаха. Така че бях ужасена. Ами ако ми се случеше същото, каквото се случи с чичовците ми и с някои от приятелите ми, които починаха от COVID-19? Искам да живея заради семейството, заради децата си. Върнах се тук, изолирах се в отделна стая, така че да не мога да заразя никого от семейството си. Най-голямата трудност беше, че нямам течаща вода и електричество.

Плашещо е, защото не можеш да отмиеш бактериите от ръцете и тялото си, и трябва да ползваш вода и за почистване на къщата си. Снабдяваме се с вода два пъти седмично. Понякога изваждаме късмет да получим вода от Административната сграда на района, но понякога ни се налага да отидем чак до гр. Туба, за да си набавим вода.

Уморихме се да си носим вода, уморихме се да ползваме генератор. Плащаме скъпо, за да поддържаме този генератор. Седмично мисля, че харчим за това около 200 долара. А вероятно за вода плащаме поне по 60 долара плюс цената на горивото. Аз правя ръчни бижута и произведения на изкуството, като бижута с мъниста например.  И това беше единственият ми доход преди да се разболея. Опитвам се да науча внучката си как се правят бижута от мъниста.

Харесва ми да живея тук, спокойно е. Но, да, бих искала да имах ток, да имах течаща вода. Има толкова много  желания, които имам, но не се сбъдват. Имах късмета, че не заразих семейството си. И до ден днешен благодаря на Бога, че съм жива и съм между тях."