Пандемията затвърди традиционните роли на половете, част 1

Каролайн Хайд, Bloomberg

13:59 | 29 юли 2020
Обновен: 14:15 | 29 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Послeдният доклад на банка UBS „Знай собствената си стойност“ разкрива любопитния факт, че пандемията може би е направила жените по-ангажирани с дългосрочните им финансови цели. Значи ли това, че предприемат по-активни действия при вземането на решения?

Уенди Холмс, глобален съветник по персонални финанси от UBS Global Wealth коментира, че въпреки повечето свободно време в домовете ни за разговори за финансовите перспективи, жените като цяло абдикират от подобна отговорност. Изследването сочи, че от една страна пандемията ни даде възможност да прекарваме повече време заедно и може би да пренаредим приоритетите си, които трябва да разрешим или обсъдим. Но понеже сме толкова дълбоко затънали в половите си роли, в дистанционното обучение на децата,  в домакинската работа  и прочие, де факто вероятно не провеждаме този разговор в необходимата степен.

Резултатите сочат, че цветнокожите жени сякаш абдикират повече, също като по-младите жени. Това е показателно за ефекта върху всички работещи, но също и върху семействата, в които жените на практика поемат все повече отговорности. Проучването разкрива точно това.

Вижте и втора част на видеото тук.