Пандемията затвърди традиционните роли на половете, част 2

Каролайн Хайд, Bloomberg

14:12 | 29 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Част от проблема, разкрит от статистиката и графиката, сочи, че хората все още казват, че повечето робота по двора, градинарската работа, се върши от мъжете. А повечето готвене и чистене се върши от жените. Сякаш гледаме данни от 50те години, а не от днешно време.  Интересното е, че стереотипите всъщност не са чак толкова очевидни, като става дума за жените в проучването. Те доста често носят парите вкъщи. Що се отнася до работата , те имат високи образователни постижения. Има много хора с високи образователни резултати и те просто не желаят да поемат финансова отговорност за вземане на решенията. Какво прави UBS за насърчение на по-активно и по-приятно финансово поведение на тези жени?

Според Уенди Холмс, глобален съветник по персонални финанси от UBS Global Wealth, става дума да имаш поглед над парите на масата. Една от подходящите аналогии по темата е, че много успешни жени, предприемачи, основатели на компании, продават компании, но като стане дума за собственото им дългосрочно финансово благоденствие, те почти се извиняват, че нямат представа, не го следят или разбират.

Г-жа Холмс казва: "Пандемията е повод да посегнем към неприкосновени капитали за ежедневните разходи. Фокусирайте върху това да разговаряте с всички членове на семейството си. Има много деца, вече възрастни, които живеят с родителите си.Това е страхотен момент всички да седнат заедно и да обсъдят като семейство какво наследство ще оставят след себе си на децата, какво е важно за Вас, какво искате да запазите."