Какъв е дипломатическият спор САЩ-Китай, част 1

Какъв е дипломатическият спор САЩ-Китай, част 1

14:58 | 27 юли 2020
Обновен: 15:01 | 27 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Миналата година имаше два случая на китайски граждани, арестувани и обвинени в шпиониране на американска територия, в Хюстън.

Живеели са в консулството в Хюстън. Но според американските официални власти, включително от ФБР, това е просто върхът на айсберга.

Очевидно ФБР води случаи в момента, 2000 контраразузнавателни случая срещу китайски операции в САЩ. Така че това е огромно предизвикателство за американските служби по сигурността .

Те твърдят, че Хюстън и други консулства в САЩ са един вид  подривни гнезда за всякакви действия от визови фалшификации, през шпионаж, през кражби на интелектуална собственост до кампании за влияние срещу местни официални лица, бизнес водачи, но и на нещо, наречено „Операция лов на лисици“, при която китайски контраразузнавачи или разузнавачи се опитват да открият китайски дисиденти в САЩ и да ги убедят да се върнат в Китай.

Цяла палитра проблеми, с които китайските или американските власти се опитват да се справят, когато стане дума за т.нар. „кампании за влияние“ на китайски официални лица работещи в тези консулства. Те действително се опитват да го разграничат от останалите поводи за напрежение между Пекин и Вашингтон.

По същество твърдят, че сега вече са загубили търпение спрямо Китай заради случаи на интелектуални кражби и шпионаж и че няма да подхождат към тези случаи като към отделни криминални инциденти, а ще ги разглеждат като част от по-широката палитра на натиска на Пекин пак по отношение на кражбата на интелектуална собственост, кампании за влияние и по-общи обвинения за шпионаж.

Китай официално отрече тези обвинения и отвърна подобаващо в края на миналата седмица, в петък, като нареди затварянето на американско консулство в Чънду. Така че напреженията се разразиха този уикенд.