Какъв е дипломатическият спор САЩ-Китай, част 2

Том Макензи, Bloomberg

15:00 | 27 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В петък видяхме кадри на американски официални лица, които със сила се опитват да влязат в консулството. Затварянето на сградата им  отне им 72 часа. Видяхме и представители на Държавния департамент и други официални лица сякаш се опитваха със сила да влязат в консулството и това събуди много гняв тук, в Китай. Властите в Пекин заявиха, че това е нарушение на Виенската конвенция за дипломацията.

И също, че ще предприемат подобаващи ответни мерки. Както казах, те вече наредиха затварянето на консулството в Чънду, което, впрочем, отговаря за провинция Съчуан, Гуейджо, но също и Тибет. Където отдавна високопоставени лица на ККП се опитват да се справят с бунтове и недоволство сред тибетското население. Това е регион, който чрез консулството се следеше  ставащото в Тибет.

Така че затварянето слага край. Американските  дипломати имат време до понеделник сутрин да затворят консулството, след което ще бъдат поканени да напуснат страната в рамките на 30 дни. Ако се съизмерваше ескалацията на напрежението, Китай би могъл да избере консулството в Хонконг, което би било израз на по-агресивна позиция в отговор на обиска в консулството  в Сан Франциско, извършен от американските власти.

Но изглежда дълготрайни напрежения се трупат навсякъде, в дипломацията, в шпионажа, в кражбите на интелектуална собственост и във всички други области те ще останат, особено преди изборите през ноември в САЩ.