Китайската мисия на Марс е новото космическо предизвикателство към САЩ, част 1

Коментар на Брус Айнхорн, Bloomberg

16:53 | 24 юли 2020
Обновен: 17:39 | 24 юли 2020
Автор: Петя Кушева

Сега е моментът да се отправяме към Марс, защото в момента планетата се намира във възможно най-близка позиция спрямо Земята, което ще продължи 26 месеца. Този малък прозорец е моментът да се изпрати сонда към Марс, според коментара на Брус Айнхорн за предаването "Bloomberg Markets: China Open". 

Айнхорн каза още, че Китай все още не са имали успешна мисия на Марс, въпреки  опита им преди много години да изпратят сонда до планетата. По тази причина, това би било голямо постижение за Китай. 

"Китайците се опитват да направят много неща с тази мисия. Изпращат орбитър, лендър и роувър. И така, три неща в едно, което е различно от правеното от много други страни, когато се опитват да изследват Марс. Кацането на Марс е трудно, очевидно. Знаете че всичко в космоса е трудно, но приземяването на Марс е особено трудно. По-трудно е отколкото кацане на луната, защото Луната няма атмосфера. Значи не е толкова сложно да се спусне кораб на лунната повърхност. Марс наистина има атмосфера, така че това е с едно цяло ниво по-висока сложност от кацането на Луната, което Китай са направили. Китай беше първата и единствената страна, която изпрати сонда до обратната страна на Луната. Направиха го миналата година. Също така планира да изгради собствена космическа станция. Те не са част от Международната космическа станция. Планират да изследват други планети, да изследват комета, така че планирали са всичко."

Вижте втора част на видеото тук.