Рубини за U-образното възстановяване

Нуриел Рубини, нобелов лауреат, професор по икономика, NYU Stern School

23:52 | 24 юни 2020
Обновен: 00:03 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Засега за тази година очаквам възстановяването да бъде под очакваното. Очаквам U-образно възстановяване, вместо V-образно, както е общото мнение на Уолстрийт.

Причината е, че ще има мъчителен процес на дилевъридж в корпоративния сектор и при домакинствата. Те ще трябва да харчат по-малко, да спестяват повече и да правят по-малко инвестиции и капиталови разходи или инвестиции в имоти.

Но това е за тази и следващата година.

Сега пазарите оценяват V-образно възстановяване на икономиката, затова има такъв оптимизъм. Причина за това е и ликвидността от Фед. Но хората оценяват очакванията за възстановяването на ръста и печалбите, които изобщо не са съобразени с факта, че възстановяването на икономиката ще бъде във формата на буквата U, не във формата на V.

Смятам, че след като корпоративният сектор в САЩ и в много други развити икономики и на развиващите се пазари е силно подкрепен, много фирми в последното десетилетие са натрупали доста левъридж – дългов левъридж, видосокодоходен дълг, високорейтингов, паднал ангел.

Говорим за трилиони долари, увеличен дълг и намалени акции /equity/ на корпоративния сектор, така че много фирми в момента или фалират, или са на прага на фалита. И трябва да вземат мерки в опит да оцелеят.

Какви мерки ще вземат в САЩ? Загубихме в последните няколко месеца в САЩ много повече работни места, отколкото създадохме в последното десетилетие. Според това как ги измервате, има между 20 и 30 млн души, останали без работа.

Корпоративният сектор първо ги уволнява, а после, когато ги наеме отново, правят това, което направиха след глобалната финансова криза – хора, наемани на граждански договор, самонаети, работници на непълен договор, наемат ги на час, като фрилансъри – това стана преди 10г, когато корпоративният сектор не беше получил голям левъридж.

Този път получи много повече левъридж и затова реакцията ще бъде същата като ще създадат повече временни работни места, повече самонаети, повече икономическа несигурност за труда и повече нужда да се харчи по-малко за жилища и да се спестява повече. И да се правят по-малко инвестиции в имоти.

Това е реалността.