Кое крепи Болсонаро

Шанън Симс, Bloomberg

23:48 | 24 юни 2020
Обновен: 14:19 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Болсонаро направи кариера с имиджа на голям алфа-мъжкар, на мачо, „ще Ви покажа как се прави“ тип, отказващ да приеме критики, подобно поведение. Мнозина правят сравнение на възхода на Болсонаро с този на Тръмп. В известен по-широк смисъл подобен паралел е напълно оправдан. Движението зад кандидатурата му беше масово и бе вид отхвърляне на статуквото.

Докато Доналд Тръмп спечели американските президентски избори, макар и да изгуби масовия вот, Болсонаро спечели около 55%  от гласовете във финалния тур. За негово нещастие подобна популярност е в ярък контраст с днешната ситуация. Сега той е изправен пред икономическа криза, сриващ се рейтинг и коронавирусна епидемия, най-страховита в целия регион. Въпросът сега е дали Болсонаро ще може да мобилизира откровения си стил и армията верни последователи в спасителна акция на президентството си.

Жаир Болсонаро израства с още петима брата в южнобразилския град Елдорадо. След 2 години в градския съвет на Рио де Жанейро той започва 27-годишната си кариера в Конгреса и възхода си към национална слава. В този период затвърждава част от позициите си в обществения фокус.,

В продължение на няколко десетилетия коренното население на Бразилия се бори да получи законни права и собственост върху земята. Той заяви по време на предизборната си кампания, че ако бъде избран няма да позволи на коренното население да получава повече земя в Бразилия и в общи линии, ще прекрати тези процеси. Това беше първото, което направи щом встъпи в длъжност, което е доста символичен жест, показващ какви позиции отстоява.