Борбата със самотата на карантината

Ейми Перин, основател на Marmalade Trust

13:18 | 23 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има категорична разлика между самотата и социалната изолация. Самотата е съвсем обичайна, нормална емоция. Може да сте изолиран, не не и непременно самотен, а може и да сте сред много хора и въпреки това да се чувствате самотен.

Когато говорим за данни и факти и направените изследвания, те разглеждат предимно хроничната или дългосрочната самота, за която се знае, че има сериозен ефект върху здравето. Статистиката за Великобритания е много тревожна.

Например има 9 милиона души, които често или винаги се чувстват самотни. Има около 200 хиляди възрастни хора, които твърдят, че повече от месец не разговарят с приятел или роднина.

През последните години научаваме за по-млади хора, във възрастовата група 16 до 24, които по-често говорят за това как се чувстват и как изпитват всяко чувство по-интензивно.

Един от най-известните статистически факти е, че това доказано намалява продължителността на живота. Това е толкова вредно за вас колкото и пушенето на 15 цигари дневно, а изследванията показват, че е по-лошо и от затлъстяването, което дълго време считахме за високо рисков фактор.

Откъс от репортажа на Bloomberg, който може да видите във видеото.