Ваксината на Moderna е срещу болестта

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna

13:02 | 16 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Директорът на Moderna Стефан Бансел каза, че данните за ефикасността на ваксината срещу Copvid-19 ще са готови за Деня на благодарността, 26 ноември 2020г.

Ваксината е във втория етап на тестовете и последната фаза започва през юли с 30000 души. В интервю за Дейвид Рубинщайн по Bloomberg Бансел каза, че най-оптимистичната му прогноза е данните да са ясни до края на ноември.

Американската Администрация по храните и лекарствата предстои да даде одобрение за използването на ваксината за хора в най-висок риск от заразяване, каза Бансел.

"В доклада пише, че 45 души са преминали през първа фаза. Те получиха най-силната доза в изследване, насочено към безопасността и не развиха странични ефекти. Няколко души получиха и втора такава доза и развиха леки странични ефекти. Но казахме, че първите 8 души с такава доза са създали неутрализиращи антитела. А ние се стремим точно към това. Изследваме кръвта на получилите ваксина чрез научни методи, за да разберем дали има антитела, които да се свързват с вируса и го неутрализират, за да не може да се възпроизвежда", каза директорът на Moderna.

При естествените биологични процеси, когато се заразите, това става с няколко копия на вируса, който започва да използва собственото ви тяло, за да се възпроизвежда. И когато броят им нарасне до определено количество го наричаме вирусен товар. Тогава се заразявате с болестта. Нашата цел е да научим имунната система, за да може веднага щом вирусът навлезе в тялото ви по естествен път, то ще бъде обучено от ваксините да произведе неутрализиращи антитела, които да се свържат с вирусите и да му попречат да се възпроизвежда", каза Бансел.
 

Ваксината на Moderna е предназначена да предотврати заболяването.

"Първата ни цел е да не се разболявате. А втората - да няма инфекция. Както казахме и пред Агенцията за контрол на храните и лекарствата – основната цел е да не се заразите с болестта, защото хората умират от нея, а не от инфекцията".