Как ще реагира светът при втора вълна

Крисчън Келър, директор на икономически проучвания в Barclays

12:43 | 16 юни 2020
Обновен: 12:54 | 16 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дали втората вълна ще доведе до втора изолация?

Защото в края на краищата, това което понижи икономическата активност бе изолацията. Тя е оправдана при възможна втора вълна, но не съм сигурен, че реакцията на правителството към втората вълна ще бъде такава, каквато бе към първата.

В момента последните данни ни настройват относително оптимистично, че можем да имаме - не искам да използвам думата V-образно, защото хората веднага ще скочат, но си мислехме за относително бързо възстановяване.

Имаме някои добри данни от Китай. Европа се възстановява, данните от Великобритания са по-слаби, но това се очакваше. Данните на американския трудов пазар са по-добри, така че наистина вървахме към относително бързо възстановяване.

Наречете го V-образно по отношение на растеж, не по отношение на БВП нивата, на които бяхме през 2019. Смятам, че ако наистина имаме втора вълна и трябва отново да реагираме като спрем активността отново, това определено ще бъде под въпрос.

Прегледахме много от историята и се върнахме чак до испанския грип. Имало е втори вълни. Още веднъж, зависи как ще реагират правителствата. Сега сме по-добре подготвени, а също и болниците, така че не ми е ясно дори и да има втора вълна от инфекции дали ще доведе задължително до същите строги мерки на изолация от последните няколко месеца.

Но е ясно че институции като МВФ или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР ) трябва да се подготвят и да направят две отделни прогнози, така че ако имаме друга вълна, мерките на изолация очевидно са включени.

Тези сценарии са много по-лоши от базовата линия, която не предвижда втора вълна или поне втора вълна от упълномощена икономическа дейност.

Откъс от интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg при съобщаване на данните за 20% спад на БВП на Великобритания за април, заличило почти 18 години на ръст.