Колин Пауъл не подкрепя Тръмп

Различни мнения в Републиканската партия

02:11 | 9 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

"Не можех да гласувам за него през 1996г и във всеки случай не мога да подкрепя по какъвто и да е начин президента Тръмп тази година. Много близо съм до Джо Байдън в социалната му политика, а и в политиката му като цяло. Работя с него от 35- 40 години и в момента той е кандидатът, за когото ще гласувам", каза бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пред CNN.

Пауъл стана поредният военен, който отказва да подкрепи Доналд Тръмп на изборите през ноември, защото президентът се е „отдалечил” от Конституцията с плана си да разположи военни части по улиците на американските градове.

„Имаме Конституция и трябва да я следваме, а президентът се отдалечи от нея”, каза Пауъл, генерал от запаса, който бе първия държавен секретар на президента Джордж Буш.

Пенсионирани генерали и адмирали, които заговориха критично в последните дни бяха провокирани от използването на сила срещу демонстранти пред Белия дом и заплахата на Тръмп да използва Закона за бунтовете от 1807г., за да изпрати военни на активна служба срещу протестиращите, дори и губернаторите да са против това.