Ан Мари Аанеруд: Норвегия има морално задължение да подкрепя Украйна

Ан Мари Аанеруд, министър на отбраната на Норвегия

18:56 | 21 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Норвегия е един от случайните печеливши от войната в Украйна – в момента сте основния доставчик на нефт и природен газ за Европа. Смятате ли, че Норвегия има по-голямо задължение да направи дори повече за колективната защита на Европа?

Норвегия има морално задължение да подкрепя Украйна, каквото задължение има всяка друга страна в Европа. Ние осъзнаваме това задължение. През януари миналата година, Норвегия прие петгодишен фонд за подкрепа на Украйна на стойност 7 милиарда долара.

Този фонд беше приет единодушно в парламента и към онзи момент беше много голям пакет за подкрепа.

Руската икономика влезе напълно във военен режим. Смятате ли, че Европа трябва да се поучи от тези действия и да се нагоди, не само Норвегия, но и в по-широк мащаб в рамките на Европа?

Както споменах по-рано, има осъзнаване в рамките на общността на НАТО, че трябва да разширим индустриалната си база, за да можем да отговорим на настоящата ситуация със сигурността и на нуждите в рамките на Алианса.

Норвегия играе своята роля, освен други неща, като прави това – увеличаваме производството на ракети. Смятам, че е важно и другите европейски държави да увеличат производството си.

Опитвам се да разбера кои са аспектите на армията, които се опитвате да подсилите, чисто стратегически погледнато. Къде насочвате тези ресурси – като например повече към флота? Къде виждате заплахи?

Правим значителни инвестиции в нашия флот. Подновяваме целия си флот и инвестираме в повече подводници. Също така, правим значителни инвестиции във въздушна отбрана.

Удвояваме броя батареи и инвестираме в далекобойни системи за противовъздушна отбрана. Освен това значително разширяваме армията си и други сухопътни войски.