Атли: Швейцарците ще срещнат трудности с френските избори

Едуард Атли, мениджър портфейл фиксирана доходност, Marlborough investment Management

17:00 | 21 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Мениджърът портфейл фиксирана доходност в Marlborough investment Management Едуард Атли се включва сега. Волатилността при швейцарските активи е най-висока откакто махнаха тавана през 2015г. Каква част е политически хедж? Централната банка предупреди тези хора, че ще отвърне на удара при нужда.

Завиждам ви, защото съм затворен тук в моята малка кула. Нямаме много слънце при нас и е хубаво да излезеш като го има.

Решението на централната банка на Швейцария не изглежда толкова насочено към поскъпването на франка, както преди. Конкретиката в това, което казаха май не е заради падане на натиска от основната инфлация и по-традиционна като причина за разхлабване на монетарната политика. Това е разбираемо, и основната, и общата инфлация са под 2%.

Очевидно поскъпването на швейцарския франк и значението му за икономиката и инфлационния процес е традиционен проблем за централната банка на Швейцария. Дори се опитаха да се справят с това с нещо, което се оказа доста катастрофална политика за двойката евро-франк. Не се съмнявам, че в умовете на тези, които решават остава тревогата за продължаващото поскъпване на швейцарския франк. Това е както дефлационно, така и спъва швейцарската икономика, ако щете.

Да обобщим идеята за потока. Швейцарците имат избори във Великобритания и в САЩ, имаха объркващи избори, които не минаха по план през първите 6 месеца от годината. Колко трудности създават политическите смущения за потока към швейцарския франк?

Да, когато имате валута, която е убежище и период на нестабилност, съвсем обяснимо и нормално е да очаквате известните потоци към него. Доколко объркващи ще се окажат тези избори, очевидно не е ясно. Сигурно е, че френските избори ще им създадат най-много тревоги. Много е трудно да очакваме някакъв добър резултат от тях. Определено е трудно да очакваме стабилен резултат. Има и възможност за някои доста крайни елементи от ляво и дясно в управлението.

Ако това се окаже твърде дестабилизиращо за европейските активи, да, бих очаквал абсолютно потоците да тръгнат към франка.