Лейбъристите смятат, че британската инфлация не е овладяна

Дарън Джоунс, Главен министър на финансите в сянка на Обединеното кралство

16:32 | 23 май 2024
Обновен: 16:34 | 23 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Може да е малко изненадващо, че пазарите не са толкова понижени, колкото се очакваше, но усеща ли се нещо като обрат в икономиката на Обединеното кралство? Факт е, че имаме инфлация от 2,3%, целта е само 2%.

Статистиката показва, че окончателен обрат при високата инфлация в Обединеното кралство не е постигнат. Базисната инфлация все още е по-висока, отколкото би трябвало да бъде. А основният двигател за спада днес е регламентът за тавана на цените на енергията, който имаме, тук, в Обединеното кралство, което е добре дошло. Но консервативният министър не трябва да започва да празнува победа още. Както често казваме в Лейбъристката партия, приветстваме статистическите подобрения. Но докато хората у дома не почувстват, че икономиката се е подобрила и те са по-добре, не мисля, че избирателите тук ще мислят, че икономиката е преодоляла трудностите, не е.

Добре, значи не мислите, че има подобрение за средния потребител в Обединеното кралство. По отношение на постижението при инфлацията и понижението й от двуцифрено ниво до 2,3%, както казах, недалеч от целта от 2%, чия е заслугата за този голям спад?

Добър въпрос. Отговорната институция е независимата Bank of England. Чухме от Андрю Бейли за числата днес. Хората очакват с нетърпение понижение по-късно през годината до базови лихви от Bank of England. Но както вече каза Андрю Бейли и мисля, че и други коментатори, въпреки че числата днес са добре дошли, ще трябва да се измине още известен път, преди да започнем да се радваме на тези ползи.

Дарън, нека поговорим за това какво следва. Консервативната партия говореше миналата седмица за факта, че ако Лейбъристите поемат властта, ще видим неизбежно повишаване на данъците и това е нещо, на което почти можем да разчитаме.

Е, навлизаме в един леко глуповат период преди изборите да бъдат свикани, когато консерваторите казват неща, които са просто глупави, не се отразяват в доказателствата.

Рейчъл Рийвс, финансовият министър в сянка, моят шеф, беше много ясна, че искаме данъчната тежест да падне от работещите хора в страната. Сега имаме най-високото ниво на данъци от 70 години насам. Ето защо подкрепихме пониженията на националното осигуряване от последните две фискални събития направени от консерваторите.

Рейчъл е поела и ангажимент към бизнеса, според който при лейбъристко правителство нивото на корпоративния данък ще бъде замразено за петте години на парламента. Един от проблемите, които имахме през последните няколко години бе, че корпоративният данък се променяше доста често, което затруднява, както знаете, бизнесите да планират в дългосрочен план. Това няма да се случи при бъдещо лейбъристко правителство.