Прогнозата на производителите на енергия в Австралия

Саманта Маккълох, главен изпълнителен директор на Australian Energy Producers

18:00 | 22 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какво е настроението на събитието? Всички ли са се фокусирали върху възможностите на глобалния енергиен преход или се споделят и опасения за рисковете?

Тъкмо започваме тук, в Пърт, където се провежда конференцията и изложението на австралийските производители на енергия за 2024 година.

Това е една от най-големите бизнес конференции в Австралия. Очакваме доста над 2000 делегати през следващите три дни. Това е чудесна възможност отрасълът да се събере за да сподели най-новите открития и технологии.

Също така, е чудесна възможност да се обсъдят въпросите, които са много важни за отрасъла – нашата роля по отношение на прехода, както и роля ни в района на надежден доставчик на втечнен природен газ за Азия.

По отношение на настоящите политики в Австралия, смятате ли, че това е достатъчно да окуражи нови инвестиции?

Без съмнение виждаме набор от реформи и изменения по отношение на политиките и регламентите в Австралия през последните 12-18 месеца.

Преди малко повече от седмица федералното правителство огласи нова стратегия за природния газ, която е недвусмислена по отношение на дългосрочната ключова роля, която природният газ ще играе в енергийния микс до 2050 и отвъд.

Това включва както Австралия, така и ролята на втечнения природен газ в този регион. Затова, приветстваме това пренареждане на политиките.

Като отрасъл очакваме да работим с правителството, за да получим инвестициите, които са ни нужни, за да имаме нови доставки не само за местния пазар, но и за международните ни клиенти.

Като говорим за тези международни клиенти, чухме опасения от страни като Япония и Южна Корея - които са големи купувачи за австралийския втечнен природен газ - че техните договори няма да бъдат спазени.

Споделяме някои от притесненията на нашите регионални търговски партньори. От първостепенно значение е договорите за износ на втечнен природен газ да се спазват. Отрасълът работи, за да се направи така, че да останем надежден и стабилен доставчик на втечнен природен газ.

Знаем колко важно е втечнения природен газ, за да може крушките в Токио да светят и да захранваме производството в Южна Корея.

Ключово е, че имаме тази стабилност в момента, в заложените политики, за да можем да привлечем тези нови инвестиции, които са ни нужни и да рестартираме връзката с основни инвеститори.