Партньор ли е Русия за Китай, част 1

Анджела Стент, Старши сътрудник на института Брукингс

17:00 | 21 май 2024
Обновен: 21:36 | 21 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Кажете ми, Русия партньор ли е за Китай, толкова колкото и отговорност?

Русия със сигурност е партньор за Китай, но бих казала, че е все повече младши партньор. Между другото, Си Дзинпин не използва фразата „партньорство без ограничения“. Нито Владимир Путин. Изчезна от речника на китайците. Но е партньор. Както казва Джон Кърби, те са единни. Критикуваха разрушителните и враждебни Съединени щати по време на тази среща и са единни в целта за създаване на нов световен ред, където САЩ имат много по-малка роля, отколкото имат днес.

Когато казвате, че са единни и разбира се, ние чувхме ги преди да описват приятелството си като нямащо граници, при липсата на реални осезаеми резултати от тази среща между Путин и Си, трябва ли да разберем, че може би има някакви ограничения на това приятелство?

Между другото, Путин и Си потвърдиха, че ядрената война никога не може да бъде спечелена и ядрено оръжие никога не трябва да бъде използвано. Това е изявление на петимата постоянни членове на ООН. Знаем, че Си Дзинпин лично е критикувал Путин за използването от ядрена реторика. Разбира се, има ограничения в партньорството. Не знаем какво е обсъждано на четири очи между Путин и Си Дзинпин. Но ако гледате официалните документи, те са прекрасно затвърждаване на всички техни общи интереси, че има фактори за стабилност и напредък в света и търговията ще се разраства.

Но вече виждаме, че не е имало дискусия за енергията на тръбопровода Сибир 2, новият тръбопровод за Китай, който руснаците много искат, защото вече не продават толкова много газ на Европа. Китайците не се интересуват. Искат да диверсифицират. Китайските банки са все по-плахи да работят с Русия заради вторични санкции. Така че има ограничения в това партньорство, но имат и надделяващи общи интереси, а именно критиката им към Съединените щати и желанието им да направят света безопасен за авторитарните лидери.