Хънт: Технологичната икономика ще ни донесе ръст

Джереми Хънт, министър на финансите на Великобритания

14:47 | 18 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Това е решение на независимата Bank of England, точно както тук в САЩ това решение се взема независимо. Те трябва да разгледат много неща. Все още имаме много силни данни за растеж на заплатите. Покачват се вече девет месеца подред, в реално изражение. Но важното е, че МВФ очаква инфлацията да е с 1,2% по-ниска. Някои прогнозират, че инфлацията ще бъде по-ниска в Обединеното кралство, отколкото в САЩ или вероятно дори в еврозоната.

Ситуацията отпреди 18 месеца с инфлация от 11,1% приключи. Ако гледаме напред към перспективите за по-дългосрочен растеж, МВФ днес казва, че Обединеното кралство ще расте по-бързо от Франция, Германия или Италия през следващите шест години. Смятаме, че имаме много добри перспективи за растеж.

Значи изобщо не се притеснявате какво потенциално би могло да се случи с части от икономиката на Обединеното кралство, като пазара на труда, ако политиката остане твърде строга твърде дълго, предвид низходящата траектория на инфлацията?

В краткосрочен план очакваме Bank of England да направи добра преценка. Но финансови министри като мен могат да направят много повече за дългосрочната конкурентоспособност на икономиката на Обединеното кралство.

МВФ казва, че има цял раздел за ефекта на изкуствения интелект върху икономиката на Обединеното кралство и признават, че Лондон вече е вторият по големина център в света на развойна с изкуствен интелект след Сан Франциско. Много неща стават в нашата технологична икономика, която е трета след САЩ и Китай в света и тя ще даде големия растеж в бъдещето на Обединеното кралство. Това според нас е много привлекателно за инвеститорите.