Как крадени статуи стигат до музеите, част 6

Матю Кембъл, Bloomberg

15:00 | 13 април 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

"Сега съм в лабораторията за обработка на камъни в Националния музей в Пном Пен. Зад мен е Шива със статуя на Сканда. Преди няколко месеца, ние доведохме един от лейтенантите на Лъва в тази стая. Той видя Шива и Сканда и ги докосна. Тогава той ни каза: „Вече ви вярвам. Разбирам какво правите и виждам резултатите.“ Те продължават да ни помагат", казва Бардли Джей Гордън, правен съветник, Министерство на културата и изящните изкуства, Камбоджа.

През 2016г една много влиятелна търговка на антики, на име Нанси Уинър, била обвинена в незаконно притежание на крадена стока. Така Дъглас разбира, че е вече под прицел. Затова опитва да изпере участието си чрез преговори с правителството на Камбоджа.

Той обещава да върне колекцията си, а в замяна смята да поиска Камбоджа да помоли американското правителство да не го обвинява.

"Преди няколко години, телефонът ми звънна. Беше Дъглас. По онова време, той беше инструктиран да не се свързва с мен. Той ми се обади и ми каза: „Върнах се от мъртвите.“ Засмях се и се разприказвахме. Той беше невероятно харизматичен мъж и изключителен търговец – за това спор няма. Казах му: „Виж, Дъглас, колекцията ти трябва да се върне у дома си. Ако наистина обичаш камбоджанците, това е правилното нещо.“ Той се засмя, и каза: „Да, ще се радвам да я върна на Камбоджа.“ Сега имам достъп до голяма част от кореспонденцията му и, за съжаление, виждам, че той е разпродавал колекцията си. Искал е да се отърве от нея, и да я остави в ръцете на други хора. До последния си ден е бил зает с прехвърлянето на колекцията си", казва Бардли Джей Гордън.

Част 6/7. Превод Стилиян Василев.