МакНали: Петролът е в ескалираща динамика

Боб МакНали, основател на Rapidan Energy Group

16:00 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Поставете в контекст следните вероятности. Не знаем как прокситата на Иран ще реагират и как ще отговори Иран. Какъв е мащабът на геополитическата рискова премия, включена от пазара и доколко е подценена?

Намираме се във възходяща динамика. До тази седмица пазарите като цяло се абстрахираха. Ескалиращата динамика е предимно между Израел и Иран. Рискът е за 25% от глобалния петрол, превозван по море, който се произвежда и изнася от Арабския залив.

Също и около 20% от втечнения природен газ.

Това е рискът.

Пазарът като цяло го пренебрегва от началото на ноември, когато Хизбула обеща да не отваря втори фронт. Но рискът пак се завръща на пазарите, защото Израел ескалира ситуацията като атакува за пръв път директно ирански дипломатически обект.

Иран ще трябва да реагира под някаква форма с първоначален отговор.

Пазарът си казва, че тук не става дума за Газа и дори за Червено море, което е проблем с прекия път. Тук става дума за заплаха за стратегическите петролни и газови доставки и търговията на целия свят.

Затова започваме да оценяваме тази рискова премия.

Става дума за Ормузкия пролив. Това е география. Дали има риск напрежението да се пренесе от Червено море към Ормуз? Казвате, че геополитическата рискова премия в момента се оценява, но на колко? Какъв е рискът от сериозна ескалация за предлагането? И преди е имало  такъв, но не знаем доколко е висок в момента. Къде ще ни отведе при цените на петрола? При ескалация на риска.

С колегите направихме модел при прекъсване на движението през Ормузкия пролив. Също и за петрола, произвеждат там. И за петрола от Абкайк, съоръжението за производство на петрол на Саудитска Арабия. Ако там има смущения, това ще донесе 40 долара повишение на цената. Ще предизвика рецесия.

Rapidan дава 30% вероятност това да се случи.

Пазарът до тази седмица го оценяваше на нула процента.

Оценен е леко, но ние смятаме, че ще се повиши.

Това прави 40 долара делта, ако това се случи, като вероятността е 30% според Rapidan. Пазарът едва сега започва да оценява това събитие. Според мен ще се прибавят поне още 10 долара отгоре само докато пазарът започне да разбира риска.. Не реалните смущения, а риска от тях.