Оборудване на Starlink се появи в страни под санкции

Ерик Джонсън, Bloomberg

15:11 | 27 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Разследването посочва редица страни, много от тях зони на конфликт, където се случва следното: активация на незаконно придобит наземен приемник на Starlink. Разкажете ни подробностите.

Да, определено. Растежът на Starlink по света го направи безценен ресурс за обикновените хора като мен, които просто се нуждаят от бърз интернет. Но понеже е много лесен за използване и широко разпространен, попадна в ръцете хора в региони, разкъсвани от война, където няма оперативно споразумение между компанията Starlink и правителство там, а също и на места, които са под санкции на САЩ, като Венецуела и други страни.

Ерик, искам да обърна внимание на нашите зрители, че Space X не отговори на нашите искания за коментар по тази история. Разбира се, те бяха поканени за коментар и да го обсъдим. Казаха още през февруари, че ако узнаят, че терминал на Starlink е използван от санкционирана или неупълномощена страна, ще проучат случая и ще го деактивират. Имаме ли представа колко широко разпространено е това, колко е голям мащабът на незаконното използване в цифри? Или става дума само за конкретни страни?

Едно от най-невероятните разкрития за нас беше колко широко разпространен е. Използва се навсякъде по света. Starlink, Space X и Мъск казват много пъти, че когато им докладват за такъв случай, обръщат внимание и го разследват. Ако се потвърди, го спират.

Експерти ни казаха, че когато някой от тези терминали бъде активиран, могат да използват геолокация, буквално да го видят и на теория биха могли веднага да го изключат.

Възниква въпросът колко са ефективни. Мъск е непостоянен и лоялността му е трудно установима. Със сигурност стои въпросът кой има властта да направи това и как действат властите в САЩ и правителство или местни власти в страни като Йемен, Судан или Венецуела? Има непотвърдени доклади за войници, които го използват в Русия, която разбира се е под санкциите на САЩ.

Така че, това е широко разпространен проблем и прави Starlink непредсказуема геополитическа карта, с много несигурна роля по света.