Пентагонът отказа да похарчи 2,5 млрд. долара за грант на Intel

Макензи Хокинс, Bloomberg

13:30 | 18 март 2024
Обновен: 14:57 | 18 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Макензи, да започнем с новините за TikTok, парите за Intel. Какво можете да ни кажете за общото настроение сред американските законодатели, когато става въпрос за американската промишлена политика и промените при нея с доста бързи темпове?

Изминаха около 18 месеца откакто Байдън за първи път подписа Закона за чиповете. Това е забележителна програма за субсидиране, която има за цел да върне производството на полупроводници от Азия в Америка. Законодателите и компаниите казват, къде са парите? Няколко грантове бяха одобрени досега. Те са за компании, които правят по-старо поколение полупроводници. Но все още чакаме обяви за фирмите от новото поколение, включително Intel, която очакваше да получи известие преди няколко седмици, преди Пентагона да реши това, за което ще ви разкажа. Но има много стрес и безпокойство във Вашингтон кога ще започне програмата, особено когато други страни вървят напред със собствени програми.

Макензи, нека поговорим за тази субсидия за Intel. Какво знаем? Къде отиват тези пари? Откъде идват парите и къде няма да отидат? Това само движение на пари по баланса ли е към този момент? Какви са подробностите?

Имаме няколко различни източника на пари. Законът за чиповете, който е голяма програма за субсидиране на полупроводници, разпределя 39 милиарда долара между 600 фирми, които са проявили интерес към парите. Голяма част от тях ще отидат за Intel. Има и отделна част за заеми, от която се интересува Intel и съобщихме, че общата сума от Закона за чиповете ще бъде повече от 10 милиарда долара.

Отделно Пентагона първоначално се ангажира да похарчи около два и половина милиарда долара за създаване на защитено съоръжение, в рамките на Intel, за производство на чипове, специално за военните. А Министерството на търговията, което управлява програмата по Закона за чиповете, също щеше да сподели част от тези разходи. Вчера съобщихме, че Пентагонът оттегля своя дял. Законодателите казаха на Министерството на търговията, трябва да покриете всичко и, простете играта на думи, но не е много ясно къде ще попаднат чиповете. Министерството на Търговията активно го обсъди с всички компании, за да разберат откъде да намерят няколко милиарда долара, които допреди няколко седмици нямаха представа, че ще трябва да имат.