Кое уби колата на Apple, част 4

Емили Чен, Марк Гърман, Bloomberg

12:30 | 18 март 2024
Преводач: Силвия Грозева


Но дори и това решение не се задържа за дълго. През 2021г Дъг Филд отива във Ford и на негово място идва Кевин Линч, дългогодишен мениджър на Apple, работил по часовника.

Става все по-ясно, че самоуправляващите се коли са още много далеч, може би на повече от десетилетие от успеха.

И отново завой – далеч от самоуправляващите се коли.

Към най-неамбициозната версия на проекта досега: да се направи електромобил, който да стане пряк конкурент на Tesla.

Но до 2023г светът се е променил. Изкуственият интелект започва да обсебва технологичната индустрия.

И след първия успех, електромобилите се изправят пред проверката на реалността.

През ноември 2022г е пуснат ChatGPT. И докато светът полудява по изкуствения интелект, Google си прави свой отдел за изкуствен интелект, а Microsoft става най-големия инвеститор в OpenAI, разработчикът на ChatGPT.

И докато под капака на продуктите на Apple е пълно с иновации, все още не е ясно каква ще бъде голяма игра на Тим Кук с генеративния изкуствен интелект.

"Apple трябва да навакса в интерфейса между потребителя и генеративния изкуствен интелект като Copilot или Gemini", казва Каролина Миланези, главен анализатор в Crea.

И пазарът на изкуствен интелект започва да губи блясъка си. Ръстът на продажбите се забавя.

Причините са три: електромобилите са скъпи, а лихвите са високи, значи – още по-трудно достъпни. Първото поколение електромобили вече излизат на пазара на коли втора ръка и се оказва, че не държат цена, както колите с двигатели с вътрешно горене.

Установените автопроизводители започват да пускат техните електромобили, т.е. конкуренцията става по-трудна и печалбите падат.

"Една част от успеха на Apple е заради хардуера. Те имат като цяло 25-30% маржин. Това е невъзможно да се постигне при една кола", казва Миланези.

Всичко това води до още една промяна при Apple.

Трите мегатренда, посочени от Кук през 2017г вече са загубили блясък.

Самоуправлението на коли скоро няма да се случи.

Споделеното пътуване не е супер бизнес.

А електромобилите вероятно няма да предизвикат такива печалби, на каквито са свикнали акционерите на Apple.

По тази система работят най-блестящите умове в света в областта на изкуствения интелект. Но може никога да не се осъществи, защото е толкова трудно.

От друга страна имат втори екип по изкуствения интелект, който се опитва да настигне OpenAI, Microsoft и Google при генеративния изкуствен интелект.

И Тим Кук взема голямото решение.

На 26 февруари 20204г след като повечето хора са си тръгнали от работа, екипът на колата получава мейл. С него се свиква среща на абсолютно всички на другия ден.