Британците започнаха да купуват къщи

София Хорта, Bloomberg Лондон

19:30 | 1 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Искам да се спра на изненадата, че хората купуваха къщи през февруари, особено когато февруари беше изключително влажен. Със сигурност не би ме накарало да изляза и да купя каквото и да е. А това се отразява в данните за трафика на търговията на дребно. Хората не ходят по магазините. Влакови стачки, свити бюджети, мокро време, но купуват жилища. Какъв е смисълът в това?

Така е, предвид макросредата през тази година, особено през декември, когато пазарът преоценява прогнозите за намаляване на лихвените проценти от BOE. Тази година видяхте ефекта върху ипотечните кредити, върху ипотечния пазар. Nationwide каза, че цените на жилищата всъщност са се повишили с 0,7% през февруари. Това е повече от два пъти повече от темпа, който прогнозираха икономистите.

Една наистина важна цифра, на която наблягаме в блога днес е, че цените са само с 3% под рекорда през 2022 г. Това е много малък спад, особено като се има предвид, че много хора прогнозираха двуцифрени спадове миналата година.

Но да, никой не излиза. Много хора бяха като Вас, Ана. Стояха си у дома през февруари, на топло с чаша горещ шоколад, влажно време и ... си купиха къща.

Мокрото време, стачки и в края на сезона на разпродажбите, може би хората не излизаха по главните улици. Главната улица и жилищния пазар в Обединеното кралство са много различна история.

Влажното време е времето на добрия монопол. Това бих казал. Така беше в нашата къща. Може би някои купуват къщи, може би дори няколко хотела.

Джереми Хънт определено иска да го правят. Такава е идеята. Накарайте инвеститорите на дребно да инвестират във вътрешния пазар. Това е много трудна задача. Двамата с Вас сме говорили за това преди. Как да накарате дребните инвеститори да инвестират в слабо представящ се пазар? Един от начините да направите това е да си отворите британската спестовна сметка ISA, но има очаквания, че това ще бъде данъчно ефективно за британските акции, а няма да е данъчно ефективно за международните акции. Очаквам да има ответна реакция, ако това се случи. И още нещо, оценките в Обединеното кралство са невероятно ниски. Това не е вълнуващ пазар. Хората не преследват този пазар. Преследват растежа.