Може ли Гвиана да избегне проклятието на петрола, част 3

Патриша Лея, Bloomberg

10:30 | 2 март 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Преди откриването на петрола, икономиката на Гвиана произвеждаше само 11 хил. долара на глава от населението годишно. Сега изпревари Италия по БВП на глава от населението и ако продължи по тази траектория може да изпревари и САЩ до края на годината.

Другият сериозен проблем, свързан с огромния приход на пари е огромният риск от инфлация.

"Много хора са под напрежение защото им трябват все повече пари, за да живеят. Непрекъснато трябва да се бориш за по-добра заплата", казва Себастиан де Фрейтас, оператор на дистанционна подводница.

Новото богатство на Гвиана може да засили неравенството, свързано с историческите етнически разделения.

Най-богатите 10% в страната са от индиански произход. Афро-гвианците и другите групи съставляват останалите 90%.

Гвианците имат смесени чувства как печалбите достигат до тях.

"Нищо, нищо, нищо. Нищо не стига до нас", казва Джейсън Соберс, собственик на щанд. "Имам едно желание. Едно. Искам си парите от петрола. Искам честен дял".

Онези, които намират работа в индустрията, са по-големи оптимисти. Делрой МакЛийн работи на строителна площадка близо до един от най-бедните квартали в Джорджтаун.

"От дете съм израснал тук, на кея. Това е моя дом, моя двор, моето игрище. Финансово в момента съм в по-добро положение да помагам на семейството си, да помагам на себе си", казва Делрой МакЛийн, оператор на кран, Salpem.

"Нуждаем се от лидери, които осъзнават, че ние сме сложно общество. Има бездни, които не могат да се запълнят с държавни разходи", казва Томас Син, професор по икономика, Гвиански университет.

Превод Стилиян Василев, част 3/4.