МакНали: Петролът ще поскъпне в средата на десетилетието, част 3

Боб МакНали, основател и президент на Rapidan Energy Group

15:30 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кога скоро ще поскъпне петролът?

Мисля, че ще стане. Сега сме в началото на многогодишен цикъл на бум. Вероятно тази година ще останем на тези нива от 80 долара, освен ако не се появи геопотилическо смущение.

Но с напредване на времето към средата на десетилетието, петролните цени ще скочат повече. Защото големият въпрос сега е дали търсенето върви към пик в края на  десетилетието? Както казват Международната енергийна агенция и други прогнози.

Не вярвам. Не виждам нищо такова.

Търсенето мисля, ще изненада с ръст. Американското производство ще остане без промяна. Саудитска Арабия ще трябва да включи отново свободния си капацитет към пазарите, да вдигне производството и ще започнем голям, бичи цикъл за цената на петрола.

Невероятно. Ами природния газ? Какво за Бога става там? Дори Chesapeake накрая казаха, че съкращават производството с 20%.

Ще използвам думата „наводнение“. Боже, ние сме наводнени с природен газ в САЩ. На Хенри хъб падна дори под 2 долара за милион британски термални единици.

Шистовият петрол изненада с повишено производство. Когато произвеждаш шистов петрол, получаваш много повече газ, свързан с него.

Ние просто сме наводнени. Не очаквам скоро да се разчисти картината.

Дори с добавения износ на LNG и т.н., ние имаме просто много добро предлагане в САЩ.

Въпросът с разрешителните, които администрацията на Байдън спира на пауза. Правилно ли е това? Изглежда малко странно.

Чисто политическо решение. Не са под огромен натиск. Когато президентът одобри проектът Уилоу в Аляска, еколозите много ес ядосаха. Той е скаран с тях. Трябваше да направи нещо за тях и взе политическо решение – да направи демонстративна пауза за съоръженията на LNG.

Много зле.

Е, честно казано, това няма особено значение за газовия пазар в следващите няколко години. Имаме много газ.

Важно е за началото на 30-те години на 21в. Ако тези оптимистични прогнози на Международната енергийна агенция за ВЕИ се провалят, ако Азия се появи нужда в началото на 30-те години, те ще горят въглища, а не газ, който ние можехме да им доставим от находищата, за които би могло да се даде разрешение.

Това е много политическо решение. Много злощастно. Чух много негативни отзиви за него от Азия и Европа. Репутацията на Америка силно пострада от това решение.