Ирфан Али: Гвиана е сигурна в границите си

Ирфан Али, президент на Гвиана

23:30 | 23 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

През последните няколко месеца вие говорите за това, че Венецуела увеличава военното си присъствие по границата ви. Мадуро не отрича претенциите си и той и правителството на Венецуела отправиха предупреждение към Exxon за разработката на находища в този конкретен район. Какви гаранции предоставяте на чуждестранните компании, работещи в страната ви?

Най-важната гаранция, която можем да предоставим е, че Гвиана е сигурна в териториалната си цялост, ние сме сигурни в нашите граници.

През 1899г. са установени нашите граници, а Венецуела е участвала в установяването на тези граници. Така че няма никакво съмнение относно това къде са нашите граници.

Спорът беше повдигнат от Венецуела десетилетия по-късно, когато обявихме независимостта си и този спор беше разгледан от Международния съд.

Ние сме държава, която уважава върховенството на закона, ние сме държава, която спазва международните закони и по тази причина, с цялото си уважение, искаме Венецуела да участва и да бъде отговорен член на международната общност и като такава да уважи решението на Международния съд.

Ние сме напълно сигурни в правотата си, напълно сигурни сме в нашите граници и няма защо инвеститорите да се тревожат, защото техните инвестиции определено са в рамките на територията на Гвиана.