Хътчисън за коментара на Тръмп за НАТО, част 2

Кей Бейли Хътчисън, постоянен представител на САЩ в НАТО

17:30 | 20 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

По въпроса за дела от БВП, който тези страни отделят за отбрана, за да засилят съюза. Според прогнозните данни за 2023г, страните, които са по границата с потенциалната заплаха, Естония отделя 2,7% от БВП, Латвия – 2,3%, Литва – 2,5%, Полша – 3,9%. Май това са същите страни, които са изправени пред най-голяма заплаха, ако Владимир Путин реши, че иска да продължи отвъд Украйна. Коментарите на бившия президент, че вероятно няма САЩ няма да се притече на помощ на нито един партньор засилват опасността Путин да направи тази нова стъпка напред.

Мисля, че да се каже нещо такова е много лош сигнал за Путин. Това няма да стане. Няма начин Конгресът да го позволи.

Конгресът прие закон, че президентът не може да извади САЩ от НАТО, нито може да спре разходи, които трябва да бъдат направени в подкрепа на НАТО. Това не може да стане без одобрението на Конгреса.

Ако реши да не праща войски като пренебрегне Член пети, така ли?

Не, не мисля. Това е ангажимент, поет по договор.

Не можете да обърнете гръб на задълженията си по договор без да излезете от договора.

Не можете да излезете от договора, защото за това се искат две трети мнозинство в Сената.

Така че това едва ли е възможност.

Президентът отдавна, бомбастично, се опитва да прокара позицията си. А тя е погрешна. Ние трябва да се обединим с европейските си съюзници и да засилим позициите си срещу враговете ни, сред които е Русия, потенциално Китай, Иран и Северна Корея. Трябва да бъдем единни заедно, за да го направим.