Как работи Bank of Israel в условия на война, част 3

Амир Ярон, гуверньор на Bank of Israel

20:00 | 19 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Говорихме с много официални представители на Фед, ЕЦБ, които дават икономическите си прогнози. Стана дума за различните степени на раздразнение около опитите да се повишат лихвите до рецесия, ако инфлацията се повиши. Или намаляване на лихвите, ако инфлацията падне. Вие обаче сте в уникална позиция. Каква сигурност имате за икономическите прогнози, които са направени в момент, когато все още стотици хиляди хора не са в състояние да работят. Когато туристите не идват в Израел. Когато не знаем кога ще се върнат. Всички тези екзистенциални въпроси, които висят над прогнозата.

Сценарият, който описах и числата, които дадох са около анализи на модели, които обикновено са заобиколени с голяма несигурност.

Сега тя се увеличава поне с още една миля.

Разбира се, остава и северната граница. Събитията там, които означават, че числата са много различни.

Трябва обаче да се направят анализи на това, което става в различните сегменти на пазара. Забелязахме огромно възстановяване около ноември. Например използването на кредитни карти падна до около 70% в началото на войната, а сега е на 100%.

Забелязахме когато падат ракети и в сградата има много семейства, образователната система не работи, това означава, че много хора не работят. Това се възстанови вече.