Coinbase се разширява в Африка

Алесия Хаас, финансов директор на Coinbase

09:00 | 17 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Миналата седмица всички говореха само за ETF и биткойн. Добре е, че имаше одобрение от SEC. Откривате ли някаква инерцията от това решение да променя играта?

Абсолютно. Това беше повратен момент за крипто. Това вкарва биткойн в много по-широкия инвестируем клас активи за трилиони долари. Преди това мнозина мениджъри на активи не можеха да стигнат до спот крипто. Това сега им дава инструмент да го направят. Дава познат път за достъп през традиционния пазар на ценни книжа.

Смятаме, че е чудесна стъпка напред за крипто към мейнстрийм. Към целта ни да доставим крипто до милиарди хора по света.

Забелязахте ли инерция от миналата седмица?

Доларите потекоха към ETF-а. Горда съм, че пазарите останаха стабилни. Това бе дългоочакван преход. Започваме за откриваме плавния ръст, който очаквахме.

Какво означава това за наемането на служители? Наемате ли повече хора? В следващите 12 месеца Coinbase ще наема ли хора и за какво?

Ние сме много доволни от състава, който имаме в последната година. Изключително ефективни сме.

Миналата година разходите за продукта съществено намаляха. Но продуктът се разрасна изключително много.

Въведохме Лейър 2 в блокчейн, развихме дериватите както в САЩ, така и извън САЩ. Пуснахме международна борса. Стартирахме в много страни по света.

Забелязваме повишаване на ефективността. Може да добавим още малко служители през 2024г., но само в рамките на нашата пътна карта: международен ръст, продължаване на разширението на институционалните и дребни клиенти.

Кои региони имате предвид? Или местите някои от вашите базирани в САЩ служители извън страната?

Не. Наемаме хора на новите, местни пазари.

Кое ви вълнува най-много в следващите 12 месеца? Крипто се разви бурно в последните 18 месеца. Очаквате ли стабилизиране или още ръст?

Много е важно да гледаме глобалната картина, като говорим за крипто. От 6 години съм в тази сфера. Coinbase работи от 12г. Имаме месеци и тримесечия на ръст и месеци на спад. Но когато погледнете отвисоко, виждате много хубава траектория: ръст на потребителите, ръст на продуктите, ръст в страните, активите, пазарната капитализация на крипто. Но това е в дългосрочен план.

Ние сме дългосрочни инвеститори.

В следващите 24 месеца очаквам да продължим да предоставяме продукти на клиентите си. Искаме да увеличим институционалното предлагане. Искаме да растем в международен план. Забелязваме доста активност при решенията ни от Лейър 2. Така че годината ще бъде добра.

Казахте международно разрастване. В Азия ли? Или в регион, който е приел и ще продължава да приема крипто с по-отворени обятия?

Миналата седмица обявихме партньорство с Yellow Card. Разширяваме се в Африка. Ще пуснем стейбълкойн на местния пазар. Забелязваме много ежедневна употреба чрез плащанията, което наистина ни вълнува.

През 2023г. стартирахме в Канада, Бразилия, Сингапур и очакваме стабилен ръст на тези пазари, където присъстваме.