Мартин Кент за договорите за свободна търговия на Великобритания в Азия, част 1

Мартин Кент, комисар по търговията на Обединеното кралство за Азиатско-тихоокеанския регион

15:30 | 15 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Какви са възможностите, които виждате?

Истинско удоволствие е да бъда тук, в тази част на света като комисар по търговията на Негово Величество в Азиатско-Тихоокеанския регион, част от света, на която Обединеното кралство обръща все по-голямо внимание и надгражда съществуващите ни търговски отношения на стойност 124 милиарда паунда в този регион.

Как се развива търговията след събитията от 2016 г. и Brexit? Как всъщност се е разраснала търговията с Азия през това време?

Задълбочаваме и укрепваме отношенията си с Азия. Последният месец беше истинска илюстрация на нивото на доверие и сътрудничество, които имаме между Обединеното кралство и нашите партньори в Азиатско-тихоокеанския регион.

Преди три седмици Република Корея направи държавно посещение във Великобритания. Корейски инвеститори поеха капиталови ангажименти на стойност 21 милиарда паунда по време на това посещение. И само една седмица по-късно, на британската Глобална среща на върха за инвестиции, която приключи с ангажимент от капитал от 29,5 милиарда британски лири към Обединеното кралство, над 15 милиарда от които бяха този регион. А това допълва 17 милиарда британски лири капиталови ангажименти от Япония.

Така че имаме връзка която укрепва, процъфтява, а дори не сме споменали за нашето членство в Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, търговският блок, който обхваща 15% от глобалния БВП, в който ще влезе над половината от световното население от средната класа. Обединеното кралство се радва, че сега също е член на организацията.

Е, добре, нека поговорим за отделните държави. Искате преговори за разширена свободна търговия с Южна Корея. Къде се намирате по този въпрос? Всъщност това подобрено търговско споразумение какво ще ви донесе?

Като част от държавното посещение на Република Корея имахме удоволствието да обявим началото на преговори за споразумение за подобрена свободна търговия с Южна Корея. Съществуващото споразумение всъщност е едно от най-модерните,  както за стоки, така и за услуги.

Но ние сме амбициозни в нашите търговски връзки, амбициозни сме в търговските си сделки. Новото, надградено търговско споразумение, което договаряме с Южна Корея ще се съсредоточи върху цифрови разпоредби, докато светът се движи към непрекъснато нарастващо ниво на технологии, цифрови технологии и цифровизация в нашата търговия.