Мартин Кент за договорите за свободна търговия на Великобритания в Азия, част 2

Мартин Кент, комисар по търговията на Обединеното кралство за Азиатско-тихоокеанския регион

15:30 | 15 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Въпросът е как това споразумение ще се отрази на преговорите с другите? И с кого преговаряте в момента и на какъв етап са тези преговори сега?

Имаме много силни споразумения за свободна търговия в целия регион. Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея. Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство ни даде достъп до Малайзия и Бруней за първи път. С тях преди не сме имали свободна търговия. Имаме много силно портфолио от споразумения за свободна търговия освен него. Като Споразумението за цифрова икономика със Сингапур.

Ние сме абсолютно в челните редици на търговските отношения и търговски сделки в този регион и това е надграждане върху тези 124 милиарда лири търговия, която имаме в Азия

Дали ще компенсира загубите в търговията след напускането на Европейския съюз, според Вас?

Все още имаме много здрави търговски отношения с ЕС. Азиатско-тихоокеанският регион е зоната на глобален растеж в международен план. Споменах по-рано, че Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство покрива 15% от БВП и расте. Освен това над половината от растящата средна класа в света също е в този регион. Тази част от света движи икономическия растеж.

Ето защо правителството на Обединеното кралство има такъв фокус върху Азиатско-тихоокеанският регион в търговията. И имаме дълбоки партньорства, повече от обикновена търговия в региона. Така че това е област, която е силна във всички отношения.