Нови градове за затоплящия се климат, част 2

23:00 | 11 декември 2023
Обновен: 23:00 | 11 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това е вятърната кула в Масдар Сити, вдъхновена от древните египетски технологии и е много висока. Тя улавя вятъра над града и го канализира надолу, към улиците.

Сградите в Масдар Сиди са ориентирани на север, така че са огрявани най-малко от слънцето.

Всичко е вече на сянка, доста е прохладно и свежо. Има бриз. Температурите са нормални, макар че е обяд. Но само да изляза на слънце, извън градския център, веднага усещам как слънцето става много горещо, няколко градуса по-топло е. Само си представете да вървите оттук до другата сграда или някоя от другите там – доста ще бъде трудно.

Около сградите има нещо като обвивка, както го наричат архитектите. Прозорците не гледат директно навън. Има разстояние.

"Намирам се пред Центъра на знанието в Масдар Сити. Основният ни критерий беше да защитим сградата от слънцето. В това отношение стъклената фасада е засенчена и наклонена. Самият покрив я пази като козирка", казва Крис Ван, директор Проектиране, Масдар Сити, Абу Даби, ОАЕ.

Сградата е с двойна фасада, за да осигурява сянка за вътрешността й.

"Макар че виждате стъклена фасада, всъщност стъклото в сградата е минимално. Ние много внимателно сме защитили пространството, за да спестим до 50% от потреблението на енергия на международния бизнес", казва Крис Ван.