Повече хора в Spotify са работили по несъществени задачи

Ашли Кармън, Bloomberg

10:30 | 7 декември 2023
Обновен: 12:48 | 7 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Какво казаха от Spotify относно избора на момент за уволнението на 1 500 служители?

Главният изпълнителен директор на Spotify, Даниел Ек, публикува в блога си нещо като обяснение за съкращенията. Той казва, че подобни решения вероятно би трябвало да се взимат в рамките на една - две години, но той е решил да направи всичко наведнъж и да съкрати повече хора наведнъж.

Той твърди, че оперативните разходи наистина са намалели доста, но не достатъчно и много хора трябва да бъдат съкратени, но и повече служители да работят по основната им мисия, а именно приобщаването на повече творци и потребители.

Това просто потвърждава факта, че твърде много хора са работили по проблеми, които не са съществени за крайната цел на изграждане на рентабилност и постигане на по-високи маржове - нещо, на което анализаторите обръщат особено внимание. Интересното е, че те смятат, че маржовете ще бъдат подкрепени от нарастващата ангажираност с една странична дейност като подкаст индустрията.

Да, интересното при Spotify е, че от 2019 насам те са заделили над милиард долара за света на подкастите. Те купиха студия, купиха технологии, купиха хостинг услуга. Но това, което виждаме за последната година е пълно отстъпление от този бизнес. Предстои да разберем как съкращенията на персонал ще се отразят и на подкаст бизнеса на компанията.

Интересното е, че много технологични компании също преминават през този процес, заради фокусирането над печалбите. Но според другият индекс, който разглеждаме, може да се каже, че Spotify се готви да запише една невероятно силна година – очаква се до края на годината да имат над 100 милиона нови абонати или потребители. Според вас какво е цялостното здравословно състояние на Spotify?

Точно това е особено озадачаващо в случая. Те имат удивителен ръст на средномесечни потребители. Имат повече потребители, които ползват безплатно услугата отколкото абонати и това е проблем и те искат да постигнат повече печалби от абонаменти. Но с оглед на непрекъснатия растеж, който е невероятен, те трябва да намерят онзи начин, по който да печелят повече пари.

Spotify продължава да плаща авторско право за музика, което е напълно логично, но трябва да открие и други възможности за приходи. Затова и вече видяхме повишаване на цените, орязване на разходите, насочване към подкасти, а наскоро се заеха и с аудиокниги. Не знам, но може това да се окаже магичния куршум.