Ото Фрике: Трябва да се намери компромис за бюджета

Ото Фрике, член на Партията на свободните демократи и на Комисията по бюджета в Бундестага

18:30 | 30 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Иска се много, за да намалите инфлацията, нашата основна тема в Германия и по Bloomberg. Но бюджетната криза в страната определено излиза на преден план. При нас е Ото Фрике, член на FDP, партията на свободните демократи и част от важната бюджетна комисия, която контролира бюджета и следи ситуацията. Мисля, че можем да кажем, че германското правителство е объркано. И че има лека криза. Как ще излезете от положението?

Как се решават кризите? С компромис. Проблемът тук обаче е, че съдебното решение показа, че трябва да променим някои неща в бюджета докато сме в бюджетна процедура за 2024г.

Тази седмица имаме заседание на коалицията, на което трябва да намерим начин да решим проблема. Става въпрос за 14 до 24 млрд за догодина, които трябва да намерим. И тримата партньори в коалицията трябва да намерят начин.

Специалните фондове, които бяха полезен инструмент, са близо 900 млрд долара. Загубихме 60 млрд. Остават 200 от WSF, Фондът за стабилизиране на икономиката. Знаем ли колко пари може да бъдат изгубени?

Интересно е колко вече са загубени? Тези 60 млрд си отидоха със съдебното решение. Но за догодина не бяха предвидени 60 млрд, не, те бяха за следващите 4-5г. Но си отидоха.

Допълнителният бюджет за отбрана няма проблем, защото това е в Конституцията.

Всички 29 млрд допълнителни средства, които бяха в бюджета, но извън основния план-сметка, сега проверяваме.

Съдебното решение е доста сложно.

Мисля, че вероятно няма да загубим още много. Може би малко от специалния бюджет и толкова.

Въпросът е кой е позволения път да към баланса на бюджета за догодина и следващите 2 години.

Значи не знаем колко зле може да стане?

Толко така. Ако питате юристите, ще получите най-малко три отговора. Трябва да се върнем към промяната от 2023г тази и следващата седмица и после ще разберем какво ще правим през 2024г.