Apple предложи на Goldman да излезе от партньорството за кредитните карти

Ед Лъдлоу, Bloomberg

11:00 | 30 ноември 2023
Обновен: 12:40 | 30 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за Apple. Изпратиха предупреждение към Goldman Sachs за партньорството им за кредитните карти. Оказаха се кратко. Какво ще прави сега Apple?

Източник на Bloomberg ни каза, че Apple са предложили на Goldman Sachs да прекратят договора за кредитните карти и спестовните влогове. Това според източника ни може да отнеме години.

Първи за това съобщи WSJ и според тях ще са нужни 12 до 15 месеца.

Но дали тук става дума за Apple или по-скоро за Goldman? Защото Apple така или иначе според източника ни продължава да иска да направи кредитна карта и да предлага високодоходни спестовни сметки. Но май просто ще търсят другаде партньор.

Имат ли нужда от партньор изобщо? Apple имат доста кеш и се знае, че искат да го използват. Ако евентуално го дадат на заем на други хора не е толкова глупава идея?

Goldman казаха, че са действали твърде бързо и са направили грешка. За Apple обаче това беше успех. Целта им да предлагат кредитна карта или спестовна сметка, за да увеличат приходите си от такива услуги.

Услугите им носят в момента 25% от приходите.

Интересното обаче е, че открих, че картите спестовните сметки са се представили доста добре. Данните им от август показват, че спестовните сметки са стигнали 10 млрд долара депозити.

WSJ написа, че един от хората, които Goldman са говорили за спирането на продукта е AMEX, American Express. Но при Apple нищо не се променя. Правилно посочвате баланса им. За тях това не е рисковано движение.

Къде се очаква да спечелят? Казахте, че искат да се увеличат приходите от услуги. Доколко?

Искат клиентите на хардуера, потребителите на iOS с iPhone, iPad или Mac..

Като мен..

Интересно ми е защо изобщо Goldman? Защото Apple е премиум луксозен продукт. Скъпи са. От маркетингова гледна точка си подхождат. Защо да не банкирате в Goldman. Това е демографията на хората, които биха притежавали устройства на Apple.

И това и интересното. Предложението на премиум продукт спрямо другото, наречете го мейнстрийм банките, които биха предложили подобни кредитни карти.