HSBC: Има голям интерес от чужди инвеститори към Великобритания

Иън Стюард, директор на HSBC Великобритания

15:30 | 28 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Имам удоволствие да разговарям с Иън Стюард, директор за Великобритания на HSBC. Вълнуващ ден. Много въпроси за есенната реч, дори дали този кабинет ще остане задълго. Но вие сте оптимист за Обединеното кралство. Какво ви кара да виждате нещата в розово?

Първо, Обединеното кралство е много устойчиво. Не сме в рецесия, а всичко го очакваха. Промените, които министърът на финансите направи миналата седмица дават още един тласък на бизнеса. То ще им помогне вероятно да инвестират повече в технологии и естествени науки.

Оптимисти сме, защото британската икономика доказа колко е устойчива.

Изненадвате ли се? Лихвите много скочиха. Забелязвате ли някакъв стрес сред потребителите с кредитни карти или по кредитите на някои бизнеси?

Не забелязваме излишен стрес, а само отделни ниши, където е малко по-висок от преди. Но нищо, което да сравним с преди пандемията.

И потребителят, и британските фирми са изключително устойчиви.

Ние го забелязваме отново и отново в последните години.

Би трябвало да сме благодарни, че хората добре управляват парите си в брой в тези тежки времена.

Позитивен ли сте към есенната реч? Попитаха премиера дали това не са икономии заради съкращенията, които трябваше да въведе, за да финансира някои от данъчните облекчения, а той каза не.

Не, министърът на финансите обясни много добре във вашето студио миналата седмица. Той беше много ясен, че това е свързано само с бюджета. Опит да се привлече повече ръст. И е голям тласък.

Капиталовите отчисления сами по себе си са наистина добри за бизнеса, който инвестира. Най-важното е дали бизнесът ще инвестира и ще се възползва от тях?

Успявате ли да овладеете бизнеса в тази среда? Имате ли контакти с хора от чужбина, които може  би искат да вложат още пари чрез вас в Обединеното кралство?

Интересно е, че снощи на форума за ПЧИ имаше много чуждестранни инвеститори, които искаха да инвестират повече в Обединеното кралство.

Ние в HSBC сме в привилегирована позиция, защото привличаме големи входящи инвестиции. Освен това помагаме на много клиенти да инвестират в чужбина.

В момента хората искат на инвестират в Обединеното кралство и не се изненадвам, че премиерът говори за 37 млрд паунда инвестиции. Те предстоят да дойдат.