Euronext очаква вълна от европейски технологични IPO-та догодина

Стефан Бужна, главен изпълнителен директор на Euronext

15:19 | 23 ноември 2023
Преводач: Мария Попова


По отношение на първичните публични предлагания, 2023 беше доста спокойна година, но трябва да ви кажа, че редица много обещаващи и отлични технологични компании от Европа, които за момента са силно подценени, ще навлязат на IPO пазара. Те ще намерят пътя си до публичните пазари съвсем скоро, още в началото на 2024.

Каква е ситуацията с ликвидността? Просто правило в световната търговия е, че се нуждаеш от ликвидност, когато има затруднения, когато търговията е защитна и тогава се оглеждаш за любимците на NASDAQ, търсиш да купиш акции на големите технологични фирми и така ликвидността става важна на глобалните финансови пазари. Каква е реакцията на Euronext?

Средният търгуван обем на единния Euronext пазар възлиза на около 10 милиарда евро, което е приблизително три пъти колкото обема търгуван в Лондон. 25% от акциите търгувани в Европа се търгуват през единната технологична платформа на Euronext. Определено Euronext е най-високо ликвидната платформа за търговия с акции. Това е резултат от усилията ни по консолидацията, която проведохме през последните няколко години.

Не забелязвате ли някакви пукнатини? Не говоря само за пазара на акции или само за Европа. Навсякъде по света в макро контекста на рестрикциите от страна на централните банки, на повишаването на лихвите и понижаването на ликвидността, сякаш има разминаване между пазара, основните играчи на него и централните банки, което засяга всички класове акции. Не е ли това доказателство за разрив?

Не, това е фаза. Наистина пазара на акции не беше толкова динамичен през последните няколко месеца, колкото е бил преди това. Смятам, че това е преходна фаза, през която се осъществява разместване на активите между пазарите на книжа с фиксирана доходност и на акции. Налице е консенсус, който подсказва пауза в повишаването на лихвите, която, рано или късно, би имала положително въздействие върху пазарите на акции. Това, което наблюдаваме в момента е един преходен период, дължащ се на препозиционирането на консенсуса относно перспективите пред книжата с фиксирана доходност и пред акциите.

В това отношение, аз съм напълно уверен в динамиката на 2024.