Лайза Тобин не очаква технологично сътрудничество САЩ-Китай

Лайза Тобин, старши директор Икономика, Special Competitive Studies Project

17:54 | 20 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ще се промени ли политиката? Ще стане ли по-лесно да се прави бизнес между САЩ и Китай?

Не, предишният събеседник е прав. Си Дзинпин се опитва да даде сигнал, че Китай е отворен за бизнес. Но мисля, че това са само приказки. Двете страни сменят тактиката, но не и стратегията си.

САЩ ще запази натиска с икономическия и технологичен контрол.

Си Дзинпин едва ли е променил дългосрочно стратегията на Китай.

Това просто ще отслаби част от натиска заради слабостта на китайската икономика напоследък.

Какво ще стане след 5-10г? Как ще изглеждат тези отношения? Как ще им се отрази на способността сами да си правят чипове за производството и техническите иновации?

Преди срещата администрацията даде сигнал, че смята Китай за дългосрочен стратегически конкурент.

Тази среща трябваше да постави основата и да стабилизира отношенията. Дадени бяха много слаби очаквания. Поне се надяват да възстановят някакви военни комуникационни канали.

В бъдеще американската администрация залага на контрола, на базата на ъпдейтите миналия месец на експортния контрол за високотехнологичните чипове за изкуствен интелект. Дава сигнал, че в надпреварата и дебненето, Китай ще се адаптира към американския контрол и ще продължава да търси пробойни. Но администрацията ще продължава да ги запушва, за да постигне целта: да попречи на Китай да използва високотехнологични американски чипове, за да ускори военните си програми.

Произнесохте думата „чип“. Но говорим в контекста на дипломатическите отношения между САЩ и Китай. Вижте кой беше там в сряда вечерта. Тим Кук и Хок Тан от Broadcom. Изглежда, че частният сектор, най-големите технологични компании на света имат съвсем различно отношение към Китай. Те просто искат да правят бизнес там.

Пекин е хитър. Стратегията му е да използва пробойните и разделението в американското общество.

Федералното правителство срещу местните и щатски власти. Публичният срещу частния сектор.

Те разбират, че ние сме демокрация и се опитват да се възползват от тези различия.

Но мисля, че предвид колко неясни и враждебни става китайският пазар за чуждестранния бизнес, едва ли ще има някакво стратегическо сближаване между компаниите.

Китай излезе от ерата на реформите и отварянето на страната. Това приключи. Все още използват тези думи, но според мен реалността там е все по-враждебна.