Macquarie за очакванията за отношенията Китай-Австралия, част 2

Лавина Лий, старши преподавател в катедра Изследвания на сигурността и криминология в университета Macquarie

10:30 | 14 ноември 2023
Обновен: 13:10 | 14 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Хора като Кевин Ръд често говорят за липсата на съгласувана китайска стратегия за Австралия, след като е наш основен търговски партньор и има толкова много решаващи взаимовръзки. Смятате ли, че това правителство има стратегия? Очевидно министърът на външните работи е свършил огромна работа, за да осигури освобождаването на Цин и Лий, например. Има ли повече яснота там?

Правителството би искало да говори за стабилизиране, а не за ново начало. Китай иска ново начало.

За тях това означава връщане към предишните позиции, които Австралия зае към Huawei, относно чуждестранните инвестиции. Също и Австралия да смекчи критичния си тон към Китай за неща, за които трябва да говорим.

Австралия в общи линии има стратегия. Не е задължително да се съглася с Кевин Ръд по този въпрос. Австралия има ясен избор. Избрахме САЩ и други демократични коалиции, които желаят да дадат отпор на китайското поведение и политика.

Визитата е интересна е, защото е тест за премиера Албанезе, правителството и тяхната решимост да следват курса. Ще бъдат ли убедени да направят допълнителни отстъпки, които Китай ще поиска?

Важните са неща като членство във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP-си-пи-типипи).  Ще настояват на това. А в контекста на три - четири години търговска принуда, правителството трябва да поеме дълбоко въздух и да помисли има ли доверие на някой, който ги принуждава и вече е нарушил търговските си споразумения?

Ще искат повече достъп до австралийската икономика в области като критични минерали и други, от които се нуждаят за своето развитие. Но Австралия отново взе важни политически решения, за да гарантира, че не разчита прекалено на китайската икономика, защото може да има потенциал за конфликт в бъдеще.

Вече имахме опит в търговската принуда, така че не искаме да поставяме себе си в слаба позиция и да показваме на администрацията на Байдън, че Австралия се съгласява с това, а че се опитва да пренасочи веригите за доставки към приятелски брегове. Това е мъдра стратегия в контекста на влошаващите се отношения.